11 Şubat 2012 Cumartesi

İş Görüşmelerinde Sorulan Sorular ve Örnek Cevaplar

Sonunda beklediğiniz iş görüşmesine çağrıldınız. Tebrikler.. Aşağıda sizin için derlediğim, İnsan Kaynakları departmanları tarafından çoğunlukla sorulan sorulara bir göz gezdirin..
  • Bu pozisyona neden ilgi duydunuz? 
Böyle bir soru ile karşılaştığınız zaman en iyi cevap iş ilanında kullandıkları aranan özellikleri açıklamak ve bu özellikleri sizin yetenekleriniz ve deneyimleriniz ile ilişkilendirmektir. Bu yöntemle, iş veren sizin pozisyon hakkında bilgili olduğunuzu (ki herkes bilmez) ve aranan özelliklere sahip olduğunuzu görecektir. 
Örneğin, eğer bir IK müdürü pozisyonuna başvurduysanız işe alımlarda, oryantasyonlarda ve eğitimlerde görev alacaksınızdır. Bu görevleri önceki işinizde nasıl yerine getirdiğiniz hakkında ve neden uzmanlığınızı bu alanda devam ettirmek istediğiniz ile ilgili bir kaç cümle yardımcı olacaktır. 
Başka bir örnek ise Analist pozisyonu için verilebilir. Bu iş görüşmesi için yeni şeyler öğrenme merakınızdan, yeni teknolojilerde uzmanlaşmayı ne kadar sevdiğinizden, yeni uygulamalar programlamaktaki deneyiminizden, ve problem çözme yeteneğinizden bahsetmelisiniz. 
Bütün durumlarda, bu iş için hevesinizi ortaya koymalı ve bu iş için sahip olduğunuz el ile tutulabilir yeteneğinizden bahsetmelisiniz.
  • Bizim şirketimize ne katabilirsiniz?
Tipik bir iş görüşmesi sorusudur. Bu soru ile sizi işe alırlarsa şirketleri için ne elde edebileceklerini öğrenmek isterler. 
Bu soruya verilebilecek en iyi cevaplardan biri daha önce elde ettiğiniz başarılardan ve gelecekte ne başarılar elde edebileceğinizden bahsetmektir. 
Önceki çalıştığınız pozisyonlarda ne kadar etkin olduğunuzdan, ne değişiklikler uyguladığınızdan, gerçekleştirdiğiniz hedeflerden bahsedin. İlgili deneyimlerinizin yoğunluğundan ve verimliliğinden bahsedin.  
Bu deneyimlerinizi iş verenin hedefleri ile ilişkilendirmeyi unutmayın. 
Örnek cevaplar şunlardan biri olabilir;
  1. İşleri etkin bir şekilde yapabilecek deneyime sahip çalışkan biriyimdir.
  2. Bir grup içinde çalışma yeteneğim ve organizasyon yeteneğim ile katkıda bulunabilirim.
  3. İşinizin hızlı büyümesi için gerekli bilgi, deneyim ve kontaklara sahibim.
  4. Bakış açısı. Bu şirketin büyümesi gereken alanlarda deneyime ve bunu planlayabilecek bakış açısına sahip olduğumu düşünüyorum.
  • Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
Yine tipik bir IK sorusudur. Bu pozisyon ve şirket ile ciddi olarak ilgilenip ilgilenmediğinizi, şirket hakkında ne kadar bilginiz olduğunu çözmeye çalışırlar. 
En iyi cevabı verebilmek için şirket hakkında bilgili ve hazırlıklı olmalısınız. Şirket hakkında araştırma yapın, web sitelerindeki "Hakkımızda" kısmını dikkatlice okuyun. Gerekli bilgileri edindikten sonra bu şirketin bir üyesi olmanın size katabilecekleri hakkında konuşabilirsiniz. 
Hedeflerinizi şirketin ve pozisyonun amaçları ile ilişkilendirin ve karşılaştırın. Daha sonra neden iş veren için katkıda bulunabilecek aday olduğunuzu vurgulayın.
Soru sizin neden o pozisyonda ve o şirketle çalışmak istediğiniz olsa da, aslında iş veren sizi işe almakla ne elde edebileceğini öğrenmek ister. 
İşte bazı örnek cevaplar;
  1. Firmanız uluslararası alanda ( ıvır zıvır )ları ile bilinir, ve benim (ıvır zıvır) hakkındaki ( pazarlama/ satış/ üretim vs.) deneyimlerim bu pozisyonda ve sizin şirketinizde çalışma fırsatı ilgimi çekti.
  2. Ben bir (ıvır zıvır) uzmanı olarak (ıvır zıvır) hakkındaki hevesimi firmanız aracılığı ile paylaşmak ve geliştirmek istiyorum.
  • Neden bir iş arayışı içerisindesiniz? veya Neden mevcut işinizden ayrılmak istiyorsunuz?
Görüşmeniz sırasında muhtemel sorulması beklenen sorulardan biridir. Net olun ve eski iş yerinizden kötü şartlarda ayrıldıysanız cevabınızı önceden hazırlamış olun. 
Önceki işinizden neden ayrıldığınızı düşünmeden, asla önceki iş vereniniz veya müdürünüz hakkında kötü konuşmayın. Görüşmeyi yapan IK uzmanı, bundan bir sonraki iş arayışınızda hakkında kötü konuşulanın kendi firması olacağını düşünecektir. Yeterli maaş alamadığınızdan, çalışma saatlerinin kötülüğünden ve işinizden ne kadar nefret ettiğinizden bahsetmeyin. Örnek cevaplar şöyle olabilir;
  1. Kendimi daha fazla gelişemiyor pozisyonda buldum ve başka meydan okumalara hazır hissettim. İyi bir çalışan olarak iş verenimin ve işimin benim bu mutsuzluğumdan etkilenmesini istemedim.
  2. Şuan çalıştığım şirketimde yükselmek için pozisyon boşluğu mevcut değil ve ben bir üst seviyeye kendimi hazır ve hevesli hissediyorum. 
  3. Kariyerimde farklı bir yola hazırım ancak bunu part-time bir arayışla ve bunu bir yandan çalışırken iş verenimin zamanını alarak yapmanın etik olmayacağını düşündüm. 
  4. Önceki işimden firmanın yeni organizasyon yapılanmasında departmanım kapandığı için çıkmak zorunda kaldım.
  5. Ailevi sebeplerden firmanızın bulunduğu ilçeye taşındım, ve önceki iş yerimden ayrıldım. (Çocuğunuzun okulu veya eşinizin işi olabilir)
  6. Önceki pozisyonumda (x) yıl çalıştıktan sonra takım merkezli bir çevrede ve bu takım içinde kariyerimi geliştirebileceğim bir şirkette çalışmak istiyorum.
  7. Okuduğum bölümden yeni mezun oldum ve eğitim geçmişimi bir sonraki pozisyonumda kullanmaya hazırım.
  8. Önceki işimden ailem ile daha fazla vakit geçirebilmek için ayrıldım ve mevcut durumum artık full-time çalışmaya daha uygun. (Doğum sonrası için)
  9. Dürüst olmak gerekirse iş değiştirmeyi düşünmüyordum, ancak sizin ilanınızı gördüm ve firmanızdaki bu pozisyon ilgimi çekti. Heyecan verici ve niteliklerime ideal bir pozisyon olduğunu düşünüyorum.
  • Müdürünüzden/Direktörünüzden neler beklersiniz?
Örnek cevaplar;
  1. Müdürlerin çalışanlarıyla kişisel bağlar kurmaya çalıştığı bir iş çevresinde bulunmaktan mutluluk duyarım.
  2. Önceki iş yerimde yönetimin iltimasçılık göstermediği ve çalışanlarının ihtiyaçlarını ve güçlü oldukları noktaları anladıkları bir çevrede çalışmaktan hoşlanmıştım. Kesinlikle bu şartların oluşması için zaman gerektiğinin farkındayım ancak müdürümün beni bu açıdan tanımaya çalışmasını isterim.
  3. Bir fikrim veya sorunum olduğunda müdürüm ile rahatlıkla konuşabilmeyi, fikirlerimi ona sunarken rahat hissedebilmeyi isterim. 
  4. Müdürümden/Direktörümden bana karşı açık ve dürüst olmasını, işimi daha iyi yapabilmek adına katkıda bulunabileceğim bir konu veya değiştirmem gereken bir yöntemim olduğunda bunu benimle paylaşmasını isterim. 
  • Önceki işinizde elde ettiğiniz en büyük başarı nedir?
Potensiyel iş vereniniz daha önce neler başardığınızı, neler başaramadığınızı öğrenmek istiyordur. Buna verilebilecek en iyi cevap örneksel olabilir. İş görüşmesi yaptığınız pozisyonun iş tanımıyla direkt örtüşebilecek bir örnek iyi olabilir. Öz geçmişinizi ve başvurduğunuz iş ilanını dikkatlice inceleyin. En iyi ortak noktayı bulun ve başvurduğunuz firmaya da faydası bulunabilecek en iyi başarınızı örnek verin.

  • En büyük zayıflığınız nedir?
Örnek cevaplar;

  1. Bir projenin üzerinde çalışırken sadece son teslim tarihlerine yetişmeyi değil, istenen süreden önce bitirmeyi isterim.
  2. Düzenli olmak en güçlü olduğum noktalardan biri değildir, ancak bir zaman yönetimi sistemi uygulayarak organizasyon yeteneğimi desteklerim. 
  3. Yaptığım işin mükemmel olmasını isterim bu yüzden kontrol aşamasında oldukça fazla zaman geçiririm. Ancak, yaptığım her projenin yapıldığı ilk anda doğru olması için kendime bir sistem geliştirdim.
  4. Gelecek hafta yapacağım toplantıları organize etmek için son dakikaya kadar beklemek gibi bir alışkanlığım vardı. Ancak önceden bir toplantı takvimi oluşturmanın çok daha mantıklı olduğunu farkettim.
  5. Bir proje üzerinde çalışmadan önce üzerinde halen çalışmakta olduğum projeyi bitirmeyi beklerdim. Ancak bir çok proje üzerinde aynı anda çalışmayı öğrendim ve bunun beni daha yaratıcı ve her birinde daha etkin yaptığını düşünüyorum.
  • En güçlü olduğunuz nokta nedir?
En büyük zayıflığınızı anlatmaktan daha kolay bir sorudur. En mantıklı cevap başvurduğunuz iş ile direkt alakalı yetenek ve becerinizden bahsetmeniz olacaktır. Örneğin;

  1. Önceki/Mevcut işimde, her ay satış hedeflerimi yükselttim ve aştım.Çalışmaya başladığım yıldan itibaren düzenli bonus kazandım.
  2. Zaman yönetme becerimdir. Organize, etkin ve mükemmelliyetçi çalışırım. 
  3. Müşteri ilişkileri yeteneğimdir. Zor durumlarda, müşteri memnuniyeti sağlayabilecek çözümü bulmaktan mutluluk duyarım.
  4. Bir projenin üzerinde çalışırken sadece son teslim tarihlerine yetişmeyi değil, istenen süreden önce bitirmeyi isterim. 
  • Takım çalışmasına bir kaç örnek verir misiniz?
Diğer çalışanları ile nasıl bir uyum gösterebileceğinizi öğrenmek için sorulan bir sorudur. Cevabınız şöyle olabilir;

  1. Önceki pozisyonumda bir yazılım uygulama takımındaydım. Hepimiz uygulamanın ve yönetimin planlanmasında, müşteri eğitimi verilmesinde beraber çalıştık. Takım olarak projelerimizi her zaman planlanan takvimin önünde ve oldukça pozitif bir müşteri memnuniyeti ile bitirdik.
  2. Lisede futbol takımında ve bando takımında rol alıyordum. İkisi de farklı tarzda takım oyunu istiyordu ancak birden çok grubun üyesi olma deneyimi çok değerliydi. Birden çok maç kazandığımız takımım ile (x) kupası/derecesi kazandık. 
  • Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?
Soruyu cevaplarken iş ile ilgisi olmayan hedeflerinizden bahsetmeyin. Okula geri dönüp yüksek lisans yapmak veya bir aile kurup çoluk çocuğa karışmak gibi.. İyi cevaplara örnekler şöyle olabilir;

  1. Gelecekteki hedeflerim içinde öğrenebileceğim, sorumluluk alabileceğim ve değer katabileceğim bir firma ile kariyerimde yükselmek.
  2. İyi kurulmuş bir organizasyonda (sizin firmanız gibi) en iyi performans gösteren çalışanlardan biri olmak. Yeteneklerimi geliştirmek ve iş hayatında benzer kurumlarda kendimi görmek istiyorum.

  • Stres ve baskıyı kaldırabilir misiniz?
Potansiyel iş yerinizde stres altında nasıl çalışabileceğinizi öğrenme amaçlı sorulan bir sorudur. Aşağıdaki örnek cevaplara ek olarak yaşanmış bir örnek de verebilirsiniz.

  1. Stres benim için önemlidir. Stres ile işimde en iyisini yapabiliyorum. Stres ile başetmenin en uygun yolu stresi "iyi stres" ve "kötü stres" olarak ayırmaktır. Motive olabilmek ve üretebilmek için "iyi stres"e ihtiyaç duyarım.
  2. Ben strese değil duruma reaksiyon gösteririm, durum çözüldüğünde stres de ortadan kalkar.
  3. Meydan okumayı gerektiren ve stresli ortamlarda çalışırken daha başarılı olurum. 
  4. Her akşam spor salonuna giderek stres ile başedebiliyorum.
  5. Önceliklerimi sıralamak önce hangi işin yapılmasına karar vermeme ve iş yerindeki baskı ortamını azaltmama yardım ediyor.
  6. En iyi işlerimi kısa teslim zamanları ve stresli bir atmosfer olduğunda ortaya çıkardım. 
  7. Stres altında sakin kalmayı başarabilen ve baskı ile oldukça kolay başa çıkabilen bir insanımdır.
Afiyet olsun :)